Thursday, October 22, 2015

Pizza sardin noxxa


Seharian di rumah tak tahu Nak masak Dan Nak makan apa. Ahak. Masalah tu. Google la tengok hidangan orang lain. Kotlah dapat ilham kan. Sekali terjumpa resepi pizza menggunakan periuk noxxa. 6minit je dah siap? Wallaweh... Ni yang Nak Cuba. Maklumlah sekali buat pizza almost 2 JAM baru siap.

OK jom tengok resepinya.

Doh pizza
1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan air suam
1 St yis
1/2 St garam.

Topping sardin
1 tin Kecik sardin - di buang sosnya
4 sb sos spaghetti
1 bj tomato di dadu
1 bj cili besar di hiris
1 bj bawang Holland di dadu
1 bj bawang putih di cincang halus

Masukkan semua bahan kering. Tepung tu Nak ayak dulu pon boleh tapi aku tak ayak pon. 

Masukkan air suam Dan kacau sebati menggunakan senduk kayu atau plastik.

Ratakan dalam periuk noxxa. Pastikan sukatan air tu cukup ye. Jangan terlebih kerana kalau lebih bancuhan akan terlembik. Rehatkan selama 30 minit.

Sementara Nak tunggu doh mengembang, bolehla buat topping sardin ni. Tumis semua cili Dan bawang sampai naik bau. Kemudian masukkan sos spaghetti Dan tomato. Tunggu sedikit kering Dan masukkan sardin yang di buang sosnya. Dan gaul sebati. OK, siap!

Selepas 30 minit, sapukan topping sardin atas adunan doh yang telah mengembang. Ratakan di permukaan doh. Kemudian taburkan bawang Holland yang di hiris bulat Dan sapukan mayonis. Kemudian taburkan cheese mozzarella. 

Dah siap topping, tutup periuk noxxa. Setkan steam 6 minit. Pastikan tombol atas tudung periuk juga di setkan steam.

Selepas 6 minit, macam ni lah rupa pizza yang siap di masak. 

Sila perhatikan rupanya. Pizza noxxa ni tidaklah sama seperti bakar pizza di oven. Tambahan Hanya menggunakan fungsi steam, jadi bahagian atas tidaklah garing. Tapi bahagian bawah garing elok. Walaupun structure pizza noxxa tidak sama seperti pizza yang dohnya di uli seperti roti tetapi pizza noxxa tetap lembut. Walaupun dah sejuk, pizza noxxa masih lembut. Untuk anda yang kesuntukan masa tetapi masih ingin menikmati pizza, bolehla Cuba pizza noxxa ni. Sesekali rasa kelainan pizza apa salahnya kan.

Antara pizza noxxa Dan pizza biasa, jujurnya saya lebih suka pizza biasa sebab garing di bahagian atas. Tetapi pizza noxxa ni serious lembut. ;-)
So, pilihan di tangan anda. 






with luv,

No comments:

Post a Comment