Tuesday, June 23, 2015

Resepi French Loaf / Roti Perancis



Cubaan pertama membuat French Loaf ni. My bonda request nak makan dengan kuah santan durian. Maklumlah, musim durian dah bermula pun kan.

So, menggunakan resepi di Jintan Manis, maka jadilah French Loaf ni. Konsepnya, rangup atau pun keras di luar dan lembut di dalam. Alhamdulillah menjadi. Suspen juga kan, kot bantat ke. Hehe.


Jom tengok resepi:
Sumber : Jintan Manis

Bahan-bahanya

200gram tepung roti
80gram tepung gandum
1 1/12 sudu kecil yis
170ml air suam
2 sudu besar olive oil
1 sudu besar marjerin
1 sudu kecil lemon juice
1 sudu kecil garam

Cara-caranya

1. Masukkan semua bahan di dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada jari. Kalau ade Breadmaker tekan Dough dan On dan tunggu sampai siap.

2.Langkah seterusnya jika uli tangan, kemudian masukkan dalam plastik bersih dan ramas-ramas doh selama 5-10 minit, keluarkan dan uli lagi beberapa minit di dalam mangkuk adunan. Rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda.

3. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh untk keluarkan angin, bahagi doh pada 6 bahagian kecil dan bentukkan lonjong, seperti roti perancis.  biarkan doh naik sehingga dua kali ganda  lebih kurang selama 40 minit atau 1 jam.

4. Sebelum di bakar, potong sedikit di bahagian tengah roti dengan menggunakan pisau tajam atau gunting, sembur dengan sedikit air dan bakar pada suhu 200 darjah selama 20 minit, sejukkan atas redai, dan sedap dimakan bersama sup cendawan ataupun di sapu dengan garlic butter. Selamat Mencuba.
Selepas di uli. Aku uli pakai bread maker je. Senang dan mudah. Campak-campak bahan dalam BM, pastu setting dough. Lebih kurang 1 jam 30 min masa di ambil untuk siap menguli. Tumbuk-tumbuk keluarkan angin dan terus uli bentuk panjang cam ni. 
Abaikan rupanya yer... hehheheh

Biarkan dough mengembang 2x ganda atau lebih kurang 40 min - 1 jam.
Kemudian bakar di dalam oven menggunakan api atas bawah dengan suhu 180 deg. Sebelum tu, panaskan oven selama 10 minit terlebih dahulu.

Tara..... Roti yang dah siap di bakar. Sejukkan di atas redai. Jangan biarkan di atas dulang pembakar nanti roti akan berpeluh.

Setelah sejuk, bolehlah di potong menggunakan pisau roti yang jenis bergigi tu. Lebih mudah dan cepat.

Lihatlah rongganya.. Nyummm nyum.... 

My Arif siap tak sabar-sabar nak makan. Masa tengah menguli lagi dia dah duduk tepi tunggu. Siap je masak terus cakap, Mak Ngah, Arif nak makan roti ni. Wah kembang Mak Ngah tengok Arif makan berkeping-keping.



with luv,

No comments:

Post a Comment